3/4 opakowania ciastek holenderskich z czekoladą
50 g masła
250 ml śmietanki 30% (+ 1 opakowanie śmietan fix'u & 2 łyżeczki cukru pudru)
2 banany
puszka kajmaku
kakao & 2 niewielkie bezy (do posypania)
50 g masła
250 ml śmietanki 30% (+ 1 opakowanie śmietan fix'u & 2 łyżeczki cukru pudru)
2 banany
puszka kajmaku
kakao & 2 niewielkie bezy (do posypania)
* * *
Zmielone herbatniki mieszamy widelcem z rozpuszczonym masłem,
aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy pokruszone herbatniki, dociskając je palcami.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie miksujemy śmietanę,
dodając do niej wymieszany z cukrem pudrem śmietan fix.
Po wyjęciu z lodówki "spodu" ciasta, wykładamy kajmak.
Następnie układamy pokrojone w talarki banany, na które wykładamy ubitą śmietanę
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po wyjęciu posypujemy pokruszonymi bezami i odrobiną kakao.
Widzę, że u Ciebie nawet z bezą. Muszę ponownie zrobić.
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania..
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam. A ja uwielbiam kajmak. :)
OdpowiedzUsuń