11/22/2014

RURKI FRANCUSKIE Z KREMEM MASCARPONE



opakowanie ciasta francuskiego
150g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii
jajko
 cukier 

* * *

Ciasto kroimy (wzdłuż krótszego boku) na ok. 2 cm paski.
Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski ciasta.
Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić.
Pędzlem smarujemy rurki rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowaną rurkę z ciastem posypujemy obficie cukrem. 

Rurki pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20-25 minut (lub do czasu, aż ładnie się zarumienią).

W międzyczasie przygotowujemy krem:
miksujemy na sztywno mascarpone, śmietanę i cukier puder.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i dodajemy do masy wyskrobane ziarenka. 

Po upieczeniu rurek i ich lekkim ostygnięciu delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.
Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki kremem.


5 komentarzy:

  1. Mmm musi niebiańsko smakować. Uwielbiam takie słodkości, dlatego przy następnym zakupie ciasta francuskiego zrobię je na deser;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają i zapewne też smakują wyśmienicie.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly