dwa brokuły
ok. 1,5 litra bulionu drobiowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz
* * *
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż lekko się zarumienią.
Dodajemy podzielone na różyczki brokuły.
Całość mieszamy i smażymy pod przykryciem do czasu, aż brokuły zmiękną.
Następnie dodajemy 750 ml bulionu, przykrywamy i gotujemy kilka minut.
Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Całość miksujemy blenderem.
Następnie dodajemy pozostałą część bulionu, w ilości wedle uznania
Osobiście lubię zupy bardziej gęste, więc nie dodawałam wszystkiego.
Dodajemy śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Bardzo ciekawy pomysł na zupę, przede wszystkim lubie brokuły więc z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
UsuńPozdrawiam!
kremy to zdecydowanie moje ulubione zupy i właśnie sobie przypomniałam, jak dawno nie jadlam brokuła :)
OdpowiedzUsuńAch, pycha! Wypróbuję przepis!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)