1/12/2015

KREMOWA ZUPA Z BROKUŁÓW



dwa brokuły
ok. 1,5 litra bulionu drobiowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz

* * *

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, aż lekko się zarumienią.
Dodajemy podzielone na różyczki brokuły.
Całość mieszamy i smażymy pod przykryciem do czasu, aż brokuły zmiękną.
Następnie dodajemy 750 ml bulionu, przykrywamy i gotujemy kilka minut.

Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Całość miksujemy blenderem.

Następnie dodajemy pozostałą część bulionu, w ilości wedle uznania
Osobiście lubię zupy bardziej gęste, więc nie dodawałam wszystkiego.

Dodajemy śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia.
 Całość gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy zupę pieprzem i solą.


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na zupę, przede wszystkim lubie brokuły więc z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kremy to zdecydowanie moje ulubione zupy i właśnie sobie przypomniałam, jak dawno nie jadlam brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, pycha! Wypróbuję przepis!:-)

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly