9/17/2013

DOMOWE PIKLE W MIODZIE




    2 kg ogórków
    1,5 szklanki wody
    szklanka octu
    szklanka cukru
    sól
    koper
    gorczyca
    miód
    chrzan
    czosnek
    * * *

    Ogórki obieramy kroimy wzdłuż, solimy i odstawiamy na godzinę.
    Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę, którą następnie studzimy.
    Z ogórków odlewamy sok, który puściły po dodaniu soli.
    Następnie układamy je w niedużych, półlitrowych słoikach,
    do których wkładamy chrzan, koper, gorczycę oraz ząbek czosnku.
    Wlewamy zalewę.
    Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce miodu.
    Zakręcamy i gotujemy przez 2 minuty i... gotowe! :)

    4 komentarze:

    1. pikle tak ale w miodzie nigdy nie robiłem - ile to człowiek może się dowiedzieć zaglądają do blogów kulinarnych :) dzięki

      OdpowiedzUsuń
    2. Moja Mama robi bardzo podobne ogórki tylko dodaje do nich jeszcze odrobinę musztardy. Pozdrawiam ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Następnym razem dodam musztardę :) Na pewno będą pyszne :)

        Również pozdrawiam!

        Usuń

    Printfriendly