9/16/2014

CIASTO CYTRYNOWE BILL'A GRANGER'A



3 jajka
75g mąki
230g cukru pudru
125g masła
skórka starta z 2 cytryn oraz wyciśnięty z nich sok
300 ml śmietany 30%

odrobina cukru pudru do oprószenia gotowej tarty

* * *

Jajka miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji.
Nadal miksując, dodajemy mąkę.
Następnie cukier puder, roztopione masło, skórkę i sok cytrynowy oraz śmietanę.
Całość miksujemy.

Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Tartę pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C, aż wierzch lekko się zarumieni.

Po upieczeniu i ostygnięciu, tartę posypujemy cukrem pudrem.


Przepis zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Najlepsze dania Billa".

12 komentarzy:

Printfriendly