4 jajka
250g cukru pudru
250g mąki
szczypta soli
skórka starta ze sparzonej cytryny i pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g roztopionego i ostudzonego masła
* * *
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru pudru.
W drugiej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na jasną i puszystą masę.
W innej misce mieszamy mąkę, sól, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz proszek do pieczenia.
Całość wsypujemy do masy żółtkowej.
Wlewamy roztopione masło, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.
Następnie, ostrożnie mieszając, dodajemy pianę z białek.
Gotową masę przekładamy do formy posmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką.
Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut.
Przepis zaczerpnięty z książki "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo
Lubię przepisy Rachel Khoo, ja robiłam w maju jej serniczek z pieczonym rabarbarem. Miałam problemy z kupieniem odpowiedniej podpuszczki, ale to ciasto wydaje się się super fajne i łatwe do zrobienia;)) Pozdrawiam www.drinkeatlive.blogspot.com
OdpowiedzUsuńJest bardzo proste, a przy tym naprawdę pyszne :)
Usuńajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńNie dziwię Ci się ;-) Wypróbuj koniecznie!
UsuńPozdrawiam!
Mmm, wygląda kusząco :) Tak domowo :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta w takiej "surowej" postaci ;-)
Usuń