6/16/2013

DESER Z MASCARPONE I SWIEZYMI OWOCAMI



Składniki (na 4 duże porcje):

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% lub 36%
150g borówek amerykańskich
300 g malin
2 łyżki cukru pudru
pół opakowania herbatników (ok. 70g)
4 łyżki ekstraktu z wanilii  
    * * *

    Śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone.
    Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy z cukrem pudrem
    (chyba że maliny są bardzo słodkie, wówczas można zrezygnować z cukru pudru).
    Herbatniki kruszymy.

    Do salaterek wykładamy pokruszone herbatniki i skrapiamy 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego.
    Następnie wykładamy śmietankową masę.
    Polewamy ją przygotowanym musem malinowym.
    Ponownie dodajemy herbatniki i 1/2 łyżki ekstraktu.
    Wykładamy masę, którą na koniec polewamy musem malinowym.
    Deser dekorujemy borówkami i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.




    8 komentarzy:

    1. Lubie wszelkie desery i robie je...ale Twoj wyglada bardzo zachecajaco!!!!
      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    2. pyszny deserek, świetnie podany :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ooo tak ;) Ten deser zawsze sprawdza się, gdy goście w drodze i niewiele czasu ;) Pycha!!

      OdpowiedzUsuń
    4. mam w planach podobny deserek :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo dziękuję za nominację! Oczywiście odpowiem na pytania :)

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Printfriendly