Składniki (na 4 duże porcje):
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% lub 36%
150g borówek amerykańskich
300 g malin
2 łyżki cukru pudru
pół opakowania herbatników (ok. 70g)
4 łyżki ekstraktu z wanilii
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30% lub 36%
150g borówek amerykańskich
300 g malin
2 łyżki cukru pudru
pół opakowania herbatników (ok. 70g)
4 łyżki ekstraktu z wanilii
* * *
Śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone.
Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy z cukrem pudrem
(chyba że maliny są bardzo słodkie, wówczas można zrezygnować z cukru pudru).
Herbatniki kruszymy.
Do salaterek wykładamy pokruszone herbatniki i skrapiamy 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Następnie wykładamy śmietankową masę.
Polewamy ją przygotowanym musem malinowym.
Ponownie dodajemy herbatniki i 1/2 łyżki ekstraktu.
Wykładamy masę, którą na koniec polewamy musem malinowym.
Deser dekorujemy borówkami i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
Lubie wszelkie desery i robie je...ale Twoj wyglada bardzo zachecajaco!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję :)
UsuńI również pozdrawiam!
pyszny deserek, świetnie podany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOoo tak ;) Ten deser zawsze sprawdza się, gdy goście w drodze i niewiele czasu ;) Pycha!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńmam w planach podobny deserek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za nominację! Oczywiście odpowiem na pytania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!