200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
140 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki (ilość wg uznania)
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
140 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki (ilość wg uznania)
Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku.
Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy.
Do masy dodajemy oba rodzaje mąki - przesiane - oraz proszek do pieczenia i sól.
Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do natłuszczonej masłem i posypanej mąką (lub bułką tartą) formy.
Na wierzch wykładamy truskawki.
Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut (aż ładnie się zarumieni) w temperaturze 170°C.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Faktycznie sezon na truskawki trwa za krótko
OdpowiedzUsuńCiasto piękne piekę bardzo podobne :)
Świetny placek :) Zniknąłby u mnie w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńOdchodzą truskawki, przychodzą malinki! Mmmm :)
dariawkuchni.
Mogę Cię zapewnić, że u mnie zniknął w niespodziewanie szybkim tempie ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciasto z truskawkami pyszne,proste i jak szybko znika ze stolu:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! ;)
UsuńRównież pozdrawiam!
Poproszę kawałek tego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) A może dwa? ;)
UsuńDziękuję bardzo za nominację! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!