180g herbatników
100g masła
3 jajka
120g cukru
250g ricotty
250g mascarpone
1 łyżka mąki tortowej
opakowanie cukru wanilinowego
1 cytryna
słoiczek dżemu jagodowego
100g masła
3 jajka
120g cukru
250g ricotty
250g mascarpone
1 łyżka mąki tortowej
opakowanie cukru wanilinowego
1 cytryna
słoiczek dżemu jagodowego
* * *
Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym w kąpieli wodnej masłem.
Otrzymaną masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
Żółtka mieszamy z cukrem.
Dodajemy ricottę, mascarpone, mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny.
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej z herbatników i masła spód.
Sernik pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu smarujemy wierzch sernika dżemem jagodowym.
Mniaaam, wygląda super;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe podanie :) ja ostatnio robiłam mascarpone w pucharkach- trochę mniej pracochłonne- na leniwe dni :) Ale takie podanie zdecydowanie wygląda apetyczniej! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńW takim razie też chcę posmakować niebiańskiego sernika:-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało ;)
UsuńPrezentuję się obłędnie, myślę, ze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;)
OdpowiedzUsuńOj tak! Zdecydowanie! :)
Usuńwygląda pysznie, a smakuje obłędnie! koniecznie musicie spróbować - z pewnością podbije wasze serca...w moim przypadku tak się stało :) PY-CHO-TKA!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :)
UsuńPozdrawiam!
Wspaniały serniczek! Z jagodami, aż mi ślinka cieknie! A my jeszcze w tym sezonie jagód nie jedliśmy :(
OdpowiedzUsuńW takim czasie czas to zmienić ;-)
UsuńGenialne połączenie. :) Jestem na tak! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpysznie wygląda :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZajrzę na pewno!
Pozdrawiam!
Wracam do tego przepisu regularnie :-) sernik jest przepyszny, cała rodzina się zajada :-) ciężko uwierzyc, ze jest tak prosty do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńmozna do masy dodac puree z jagod?
OdpowiedzUsuń