7/10/2013

ZUPA Z CUKINII

 

1 kg cukinii
1 duża cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 jajko (opcjonalnie)

chleb tostowy
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła wg uznania (w moim przypadku bazylia i oregano)

* * *

Cebulę siekamy na większe kawałki.
Podsmażamy ją w garnku, na rozgrzanej oliwie z oliwek (cały czas mieszając).
Kiedy bardzo delikatnie się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Zmniejszamy ogień i dodajemy trochę wody (zupa powinna być z początku dość rzadka).
Dodajemy odrobinę soli i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy pieprzem.
Gotujemy do czasu, aż cukinia będzie miękka, dodając co jakiś czas odrobinę wody.
Jej ilość jest uzależniona od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Pokrojony w kostkę chleb przyprawiamy ziołami.
Opiekamy na blasze z odrobiną oliwy z oliwek w temp. 200°C przez kilka minut.
Grzanki są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.

Wersja opcjonalna:
Do podsmażonej cebuli i cukinii dodajemy roztrzepane jajko.
Energicznie i dokładnie mieszamy.
 Zdejmujemy z ognia.


2 komentarze:

Printfriendly