Ciasto
300g bardzo miękkiego masła
500g cukru
4 jajka
350g mąki pszennej
75g kakao (przesianego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 ml mleka (koniecznie o temperaturze pokojowej!)
125 ml wrzątku
sok i drobno otarta skórka z pomarańczy
120g drobno posiekanych orzechów plus trochę do posypania
500g cukru
4 jajka
350g mąki pszennej
75g kakao (przesianego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 ml mleka (koniecznie o temperaturze pokojowej!)
125 ml wrzątku
sok i drobno otarta skórka z pomarańczy
120g drobno posiekanych orzechów plus trochę do posypania
Polewa
200g gorzkiej czekolady
250 ml śmietany 30%
200g gorzkiej czekolady
250 ml śmietany 30%
* * *
Wszystkie składniki miksujemy, według zapisanej kolejności
(z wyjątkiem dodatkowych orzechów do posypania).
Gotową masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ciasto w temp. 180°C przez ok. 70 minut.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy jest już gotowe.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W garnuszku zagotowujemy śmietanę, którą następnie dodajemy do czekolady.
Całość mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji.
Polewę rozprowadzamy grubą warstwą na ostudzonym cieście.
Posypujemy posiekanymi orzechami.
też zaintrygowała mnie nazwa, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!
UsuńMam obie jej książki i każdy przepis jaki do tej pory zrobiłam, był świetny. Cieszę się, że trafiłam na opinię o tym cieście, bo go jeszcze nie próbowałam, a Ty bardzo zachęcasz :))
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! Naprawdę warto :)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda na całkiem proste, a przy tym bardzo apetyczne! :) Chętnie wypróbuję! Ściskam :)
OdpowiedzUsuńJest dokładnie takie, jak opisałaś :)
UsuńPozdrawiam! :)
Ciasto zapowiada się naprawdę smacznie! :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest naprawdę obłędne :)
UsuńŚciskam cieplutko!
Ciasto wygląda baaardzo apetycznie. A książki Sophie są na prawdę świetne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - przepisy Sophie są naprawdę genialne :)
UsuńŚciskam cieplutko!
Uwielbiam książki Sophie, zdjęcia są cudowne i też często zastanawiam się czy uda mi się osiągnąć równie dobry efekt w kuchni :) jak widać na załączonym obrazku przepisy się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńTeż się nad tym zastanawiałam, kiedy dostałam tę książkę, ale już po wypróbowaniu pierwszego przepisu wiedziałam, że o taki efekt naprawdę nietrudno :)
UsuńZjadłoby się kawałek takiego ciacha na pocieszenie w takie szare dni.
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się śmiało ;)
UsuńCiasto wygląda smakowicie ale ... 500g cukru - to zdecydowanie zbyt dużo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ciasto jest bardzo duże (wyrośnięte), stąd spora ilość wszystkich składników.
UsuńPotrzeba naprawdę niemałej miski, żeby nic się nie wylało ;)
Czyżby nie podobało się ze napisałam o zabójczej ilości cukru i dlatego nie ukazał się mój komentarz?
OdpowiedzUsuńKomentarz, jak widzisz, ukazał się - trzeba chwili cierpliwości :)
Usuń...i wierz mi: ilość cukru nie jest zabójcza :)
Pozdrawiam!