7/01/2013

BISZKOPTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI



200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
140 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki (ilość wg uznania)

    Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku.
    Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy.
    Do masy dodajemy oba rodzaje mąki - przesiane - oraz proszek do pieczenia i sól.
    Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
    Gotową masę przekładamy do natłuszczonej masłem i posypanej mąką (lub bułką tartą) formy.
    Na wierzch wykładamy truskawki.
     Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut (aż ładnie się zarumieni) w temperaturze 170°C.
      Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    8 komentarzy:

    1. Faktycznie sezon na truskawki trwa za krótko
      Ciasto piękne piekę bardzo podobne :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetny placek :) Zniknąłby u mnie w mgnieniu oka!
      Odchodzą truskawki, przychodzą malinki! Mmmm :)
      dariawkuchni.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mogę Cię zapewnić, że u mnie zniknął w niespodziewanie szybkim tempie ;)

        Pozdrawiam serdecznie!

        Usuń
    3. Ciasto z truskawkami pyszne,proste i jak szybko znika ze stolu:) pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Poproszę kawałek tego pysznego ciasta :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Dziękuję bardzo za nominację! :)

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Printfriendly