9/08/2014

CIASTO MARMURKOWE ERIC'A LANLARD'A



125g masła
100g gorzkiej czekolady
5 jajek
125g cukru
125g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 
* * *

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka miksujemy z cukrem.
Dodajemy roztopione i schłodzone masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Tak przygotowaną masę rozdzielam na dwie części.
Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, do drugiej - ekstrakt waniliowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dzielimy na dwie porcje. Dodajemy do każdej masy.
Masę wykładamy "na przemian" do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą noża (lub - w moim przypadku - bambusowego patyczka) tworzymy marmurkowy wzorek, "przeciągając" nim masę.

Ciasto pieczemy w temp. 180°C (lub 160°C z termoobiegiem) przez ok. 45 minut.


Przepis zaczerpnięty z książki "Czekolada" autorstwa Eric'a Lanlard'a.

2 komentarze:

  1. Mmm, cudowne :)
    Mam tę książkę, a w niej całe mnóstwo zakładek "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam ją zupełnie przez przypadek, a okazała się naprawdę świetną pozycją.
      Też zużyłam sporo zakładek ;-)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly