10/14/2013

WYTRAWNE SEROWE PTYSIE Z PIECZARKAMI



    1/2 kostki masła
    1 szklanka wody
    szczypta soli
    3/4 szklanki mąki
    4 jajka
    ser
    sól, pieprz
    pieczarki
    cebula
        * * *
        Masło rozpuszczamy i zagotowujemy w szklance wody, ze szczyptą soli.
        Zdejmujemy z ognia.
        Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
        Ponownie stawiamy na niedużym ogniu. Masa powinna lekko zgęstnieć.
        Zdejmujemy z ognia i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając.

        Gotową masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
        Bułeczki pieczemy w temp. 180°C przez ok 25-30 minut (do czasu aż ładnie się zarumienią).

        W międzyczasie na maśle smażymy pieczarki (doprawiamy solą i pieprzem).
        Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
        Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni.

        Bułeczki po upieczeniu i wystudzeniu kroimy w poprzek na połówki (nie przecinamy do końca!).
        Nakładamy wymieszane z cebulą pieczarki, następnie starty ser (ilość wedle upodobania).

        Ponownie zapiekamy w temp. ok. 170°C do momentu, aż ser się rozpuści.




        7 komentarzy:

        1. Jaki apetyczny pomysł! Bardzo lubię ciasto ptysiowe, ale nigdy nie jadłam go w wersji wytrawnej. Zapisuję sobie ten przepis :)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Wypróbuj koniecznie :)
            Również pozdrawiam!

            Usuń
        2. Bardzo ciekawe, nie jadłam ptysi w wytrawnej wersji :) Pozdrawiam

          OdpowiedzUsuń
        3. Jadłam ptysie tylko na słodko :) jeszcze takiej wersji nie próbowałam :)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Oj, to koniecznie wypróbuj!
            Na pewno Ci zasmakują :)

            Usuń
        4. Łał! świetne! muszę spróbować!

          OdpowiedzUsuń

        Printfriendly