9/23/2013

KREMOWA ZUPA Z CUKINII



    1 litr bulionu
    cukinia
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    * * *

    Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, do czasu aż odrobinę zmiękną.
    Następnie dodajemy je do bulionu i gotujemy na niedużym ogniu do momentu, kiedy będą bardzo miękkie.
    W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Cebulę wraz z czosnkiem dodajemy do gotującej się zupy.
    Kiedy zupa trochę wystygnie, miksujemy ją blenderem.
    Całość doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę podajemy z grzankami.

    2 komentarze:

    Printfriendly