1 litr bulionu
cukinia
2-3 średniej wielkości ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukinia
2-3 średniej wielkości ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
* * *
Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, do czasu aż odrobinę zmiękną.
Następnie dodajemy je do bulionu i gotujemy na niedużym ogniu do momentu, kiedy będą bardzo miękkie.
W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cebulę wraz z czosnkiem dodajemy do gotującej się zupy.
Kiedy zupa trochę wystygnie, miksujemy ją blenderem.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z grzankami.
musze ja zrobić ! mam stos cukinii w piwnicy ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie :)
UsuńPozdrawiam!