750 g waniliowego serka homogenizowanego
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
16g cukru waniliowego
laska wanilii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki pokruszonych herbatników
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru pudru
odrobina przegotowanej wody
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
16g cukru waniliowego
laska wanilii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki pokruszonych herbatników
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru pudru
odrobina przegotowanej wody
* * *
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej masy.
Białka z dodatkiem soli ubijamy.
Serki mieszamy.
Dodajemy przesiane budynie z proszkiem do pieczenia oraz wyskrobane ziarenka wanilii.
Następnie dodajemy ubite żółtka i pianę.
Całość bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy.
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone herbatniki.
Wylewamy masę.
Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C.
Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch równo się zarumieni.
Kakao mieszamy z cukrem pudrem.
Dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
Fantastyczny ten sernik, z przyjemnością częstuje się kawałkiem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało! :)
UsuńRównież pozdrawiam!
O, nowy wpis! Mmm... zrobiłaś mi smaka na sernik :) Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Michalina :)
Jest naprawdę pyszne :)
UsuńŚciskam cieplutko!
Uwielbiam takie cudeńka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńkocham takie serniki, wygląda bosko!!!
OdpowiedzUsuńobserwuję, pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Dziękuję :)
UsuńZajrzę do Ciebie na pewno!
Pozdrawiam!
Serniczek mmm - rozmarzyłam się! Do tego z moją ukochaną wanilią! :-)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam wanilię ;)
UsuńW tym serniku jest naprawdę bardzo wyczuwalna :)
Pozdrawiam!
Wygląda pysznie :) uwielbiam wanilię ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam!
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń