2 kg ogórków
1,5 szklanki wody
szklanka octu
szklanka cukru
sól
koper
gorczyca
miód
chrzan
czosnek
1,5 szklanki wody
szklanka octu
szklanka cukru
sól
koper
gorczyca
miód
chrzan
czosnek
* * *
Ogórki obieramy kroimy wzdłuż, solimy i odstawiamy na godzinę.
Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę, którą następnie studzimy.
Z ogórków odlewamy sok, który puściły po dodaniu soli.
Następnie układamy je w niedużych, półlitrowych słoikach,
do których wkładamy chrzan, koper, gorczycę oraz ząbek czosnku.
Wlewamy zalewę.
Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce miodu.
Zakręcamy i gotujemy przez 2 minuty i... gotowe! :)
pikle tak ale w miodzie nigdy nie robiłem - ile to człowiek może się dowiedzieć zaglądają do blogów kulinarnych :) dzięki
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! ;-)
UsuńPozdrawiam!
Moja Mama robi bardzo podobne ogórki tylko dodaje do nich jeszcze odrobinę musztardy. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodam musztardę :) Na pewno będą pyszne :)
UsuńRównież pozdrawiam!