3/09/2013

FRANCUSKIE PALUCHY Z PARMEZANEM I ZIOŁAMI




opakowanie ciasta francuskiego
2-3 łyżki sera (w moim przypadku parmezanu) 
mieszanka ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, itp.)
jajko

* * *

Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
Posypujemy startym parmezanem i ziołami.
Tak przygotowane ciasto składamy na pół (wzdłuż dłuższego boku, dzięki temu paluchy będą dłuższe) w taki sposób, aby ser i zioła znalazły się pomiędzy dwiema warstwami ciasta.
Lekko dociskamy (ja delikatnie "rozwałkowałam" ciasto), wierzch ponownie smarujemy jajkiem.
Ciasto kroimy na ok.1-1,5cm paski.
które następnie skręcamy w spiralkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok.10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
Paluchy są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.

3 komentarze:

  1. oj zjadłabym takiego, smacznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Robiełem w weekend. Polecam z parmezanem za Misią. Nie mogę się doczekać już kolejnego weekendu, może te rogaliki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie paluchy super sprawdzają się na imprezach, ostatnio robiłam z ciasta w wersji light(lidl), troszkę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly