1,5 litra wody
1 brokuł
2 duże marchewki
1 większa pietruszka
biała część pora
mały seler
średnia cebula
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka kminku
2 garście koperku
sól, pieprz do smaku
1 brokuł
2 duże marchewki
1 większa pietruszka
biała część pora
mały seler
średnia cebula
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka kminku
2 garście koperku
sól, pieprz do smaku
* * *
Warzywa myjemy i obieramy.
Kroimy na niewielkie kawałki (im mniejsze, tym łatwiej będzie je nam później zmiksować).
Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody (lub - tak jak w moim przypadku - ugotowanego bulionu warzywnego, zupa będzie dzięki temu bardziej wyrazista).
Dodajemy przyprawy (liście, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz).
Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
W międzyczasie dolewamy oliwę.
Po ugotowaniu wyławiamy z garnka ziele angielskie oraz liście laurowe.
Warto zwrócić uwagę, ile dokładnie ich wrzuciliśmy. Jedno ziele angielskie gdzieś mi się zapodziało: jestem przekonana, że wrzuciłam ich dokładnie 5, a wyłowiłam tylko 4... :)].
Po ostygnięciu zupy, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dorzucamy koperek i ponownie lekko miksujemy.
Gotowy krem możemy podać z grzankami przygotowanymi z czerstwego chleba
pokrojonego na kawałki, posypanego przyprawami i zarumienionymi w piekarniku.
Przepis zainspirowany Madame Edith.
Jadłam taki krem jest pyszny z grzankami rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam brokuły :) Do kremu z nich zawsze dodaję jeszcze trochę śmietanki.
OdpowiedzUsuńMoja mama powiedziała dokładnie to samo:) Więc chyba coś w tym jest ;)
Usuńmoja babcia zawsze taki robi, jest świetny i bardzo sycący :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie próbowałam... musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńja poproszę z kleksem śmietany co najmniej 18% :) pysznie :)
OdpowiedzUsuńps. u mnie przestało walić tym śniegiem ;)
Kremu z brokułów jeszcze nie próbowałam, chociaż kolor jest bardzo interesujący. Jadłam z marchewki i szpinaku więc może przyjdzie czas i na taki :D
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! :)
Usuńteż bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń