4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr zielonego Kubusia
2 waniliowe budynie
śmietana 36%
kilka opakowań herbatników (ich ilość jest uzależniona od blachy, jakiej użyjemy)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 litr zielonego Kubusia
2 waniliowe budynie
śmietana 36%
kilka opakowań herbatników (ich ilość jest uzależniona od blachy, jakiej użyjemy)
* * *
Jajka i cukier zmiksować na puszystą masę.
Dodać mąkę kartoflaną, tortową i proszek do pieczenia - całość wymieszać delikatnie łyżką.
Masę wylać na blachę i piec ok. 30 minut w temp. 180°C.
Gotowy biszkopt namoczyć (np. sokiem z brzoskwiń).
W 1 szklance soku wymieszać budynie.
Resztę zagotować w garnku (na niedużym ogniu, dzięki czemu sok nie będzie pryskał i bulgotał).
Następnie szklankę soku z budyniami wlać do gotującego się soku i energicznie mieszając,
aż masa zgęstnieje.
Gotową (jeszcze ciepłą) masę wyłożyć na biszkopt.
Na wierzch ciasta wykładamy herbatniki, które również "moczymy".
Śmietanę miksujemy i w międzyczasie dodajemy śmietan-fix - wykładamy na wierzch ciasta.
Na koniec posypujemy je czekoladowymi wiórkami.
te ciacho jest super ;D czasami robię nawet z innych kolorków Kubusia ;p
OdpowiedzUsuńNo takie ciacho zjadłabym z wielką przyjemnością.. tym bardziej takie udekorowane czekoladową posypką :)
OdpowiedzUsuńznam to ciacho, bardzo smaczne :) faworyt rodzinnych imprez :)
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda smakowicie i ma fajy kolorek :D
OdpowiedzUsuń