3/30/2013

PLEŚNIAK



200g masła
4 jajka
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka + 2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki kakao
słoik gęstego dżemu (najlepiej kwaskowatego, np. z czarnej porzeczki)


* * *

Zimne masło siekamy i łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, 
2 łyżkami cukru, szczyptą soli i 4 żółtkami.
Szybko zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na 3 części (2 równe, 1 odrobinę mniejszą od pozostałych).
Jedną część zagniatamy z kakao.
Z ciasta zagniatamy 3 kule i zostawiamy w lodówce na około godzinę.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo 1 szklankę cukru.
Schłodzoną większą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na dnie tortownicy.
Smarujemy grubą warstwą dżemu.
Kakaową część ciasta ścieramy na dżem, a na niej układamy ubitą pianę z białek.
Na wierch ścieramy jasną, mniejszą część ciasta.

Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180°C.


Przepis zaczerpnięty z bloga Every cake you bake.

10 komentarzy:

  1. lubię pleśniaka..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciacho, mniam, mniam :) Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię to ciasto, ale sama jeszcze nie robiłam.

    Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo jest naprawdę pyszne;-)
      Również Wesołych Świąt życzę!

      Usuń
  4. Uwielbiam to ciasto! Co prawda ja zawsze kroję na kosteczki, aczkolwiek w formie torciku prezentuje się cudownie :) Wesołych świąt Ci życzę !

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pleśniak nauczyłam się robić od mamy :) są boskie, a najlepsze jest to, że można je robić w środku z wszystkim czego chcesz: dżemem, jabłkami, truskawkami, rabarbarem, gruszkami mmm BOSKIE!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam..:)ciasto mojego dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly