2/23/2013

BABKA MARMURKOWA Z DODATKIEM SKORKI POMARANCZOWEJ





200g masła
4 jajka
200g cukru
1/2 łyżeczki soli
200g mąki tortowej
2 opakowania cukru wanilinowego
ok. 4 łyżek kakao
* * *

Masło rozpuszczamy w rondelku.
Rozpuszczony tłuszcz natychmiast zdejmujemy z ognia.
Białka oddzielamy od żółtek i umieszczamy je w dwóch różnych naczyniach.
Do żółtek dodajemy cukier i sól.
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy na przemian małe ilości mąki i stopionego (wystudzonego!) masła.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
W połowie ubijania dodajemy jedną torebkę cukru wanilinowego.
Dodajemy białka do ciasta.
Mieszamy masę drewnianą łyżką.
Dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół i umieszczamy w osobnych naczyniach.
Do jednej części masy dodajemy kakao, do drugiej - pozostałą ilość cukru wanilinowego.
Wykładamy obie masy na przemian do podłużnej formy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Wkładamy ciasto do piekarnika na godzinę.



Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-Moreno.

19 komentarzy:

  1. śliczne wzory wyszły ;) w sam raz na niedzielne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. te "esy-floresy" to sprawka drewnianego patyczka, którego używam do "wtykania" w ciasto, żeby sprawdzić, czy się upiekło :) Pogrzebałam nim trochę w masie zanim włożyłam ją do piekarnika i efekt - jak widać :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ta Twoja babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie wygląda, fajny przepis i to bez proszku do pieczenia? Muszę wypróbować, lubię babki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, nie zwróciłam nawet uwagi na brak proszku do pieczenia ;) Pewnie dlatego, że babka się udała. W przeciwnym wypadku doszukiwałabym się przyczyny [i pewnie obwiniała proszek;)]

      Pozdrawiam Cie serdecznie!

      Usuń
  5. Widzę po opisie na blogspocie że obie jesteśmy uzależnione od zielonej herbatki:) U mnie jest to nawet 10 kubków dziennie:D
    Babka marmurkowa pyszna i jakie śliczne esy-floresy! Narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mogłybyśmy spokojnie konkurować w ilości wypijanej (zielonej) herbaty ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. twoje ciasto wygląda przepięknie , aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama taka robi - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te wzorki są czarujące!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Uwielbiam takie babki! :)

    pozdrawiam,
    pieczarka mySia

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda i poprawiłaby mi humor, bo właśnie dopadło mnie choróbsko... Niestety nawet chorować nie mogę i uczelnia jutro czeka...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę szybkiego powrotu do zdrówka!:)

      Ściskam cieplutko!

      Usuń
  11. Moja corka uwielbia takie babki - koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
    pozdrawiam aga

    OdpowiedzUsuń
  12. O jak pieknie i apetycznie ta babka wyglada. Na pewno rownie dobrze smakowala:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. jaka puszysta :) pięknie wygląda !mniam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly