2/16/2013

EKSTRAKT Z WANILII





kilka lasek wanilii (im więcej, tym lepiej)
wódkę (może być rum, ale wówczas ekstrakt będzie słodszy)
butelkę (najlepiej ciemną)

* * *

Laski wanilii kroimy wzdłuż, pozostawiając końcówki złączone. Ziarenek nie wyskrobujemy!
Do butelki wlewamy ok.400ml wódki i wrzucamy przekrojoną wanilię.
Odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na minimum 6-8 tygodni, co jakiś czas energicznie potrząsając. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do spożycia.

Plusem domowego ekstraktu waniliowego jest to, że jeśli zużyjemy jego część, zawsze możemy uzupełnić alkohol i ponownie poczekać, aż aromat ulegnie wzmocnieniu.



4 komentarze:

  1. Taki domowy ekstrakt z wanilii to coś wspaniałego, zwłaszcza do kawy w zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przymierzam się do zrobienia go, bo ten w sklepach taki drogi za małą buteleczkę.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly