2/23/2013

CHAŁKA



Ciasto

450g mąki pszennej
80 ml ciepłego mleka
80 ml ciepłej wody
7g suchych drożdży
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
2,5 łyżki cukru
małe opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka soli


Kruszonka

60g mąki pszennej
30g masła
30g cukru

jajko do posmarowania wierzchu chałki

* * *

Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i wyrabiamy, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
Następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ja najczęściej rozgrzewam piekarnik do 50°C i wkładam ciasto na ok. 25-30 minut.
Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz (końce podwijamy pod spód).
Chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i wyrabiamy, aż powstaną grudki.
Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (najwygodniej jest użyć pędzelka do smarowania) 
i obficie posypujemy całość kruszonką.
Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Chałka jest gotowa, kiedy skórka zrumieni się na brązowy kolor.


5 komentarzy:

  1. O bosz ,ALE ja uwielbiam chałkę!! *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki smak dzieciństwa :) Ciepła chałka z kruszonką i kakao... Mmmm.

    OdpowiedzUsuń
  3. zjedzona ze świeżym masełkiem... mmmmm... marzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem już co prawda po drugim śniadaniu, ale daj dziaba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chałka - moje drożdżowe love :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly