5/08/2013

MUFFINY Z CZEKOLADĄ



90g mąki
20g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
2 jajka
90g roztopionego masła
1/3 szklanki mleka
50g mlecznej i białej czekolady

* * *


Mąkę łączymy z przesianym przez sitko kakao oraz proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu ubijamy cukier i jajka.
Dodajemy ostudzone masło, a następnie mleko.
Masę wlewamy do pierwszego naczynia z mąką, mieszamy i dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę.
Następnie wylewamy masę do foremek.

Muffiny pieczemy w temp 180 stopni, przez ok. 25 minut.



Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-Moreno.

5 komentarzy:

  1. czekoladowe maleństwa, pycha :-) mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Byle szybko, bo znikają w zastraszającym tempie ;)

      Usuń
  2. Przepisowo popękane :) smakowicie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki :) Oj jak dawno nie robiłam... muszę nadrobić :) Twoje wyszły przewyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak też smakowały ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly