90g mąki
20g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
2 jajka
90g roztopionego masła
1/3 szklanki mleka
50g mlecznej i białej czekolady
20g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
2 jajka
90g roztopionego masła
1/3 szklanki mleka
50g mlecznej i białej czekolady
* * *
Mąkę łączymy z przesianym przez sitko kakao oraz proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu ubijamy cukier i jajka.
Dodajemy ostudzone masło, a następnie mleko.
Masę wlewamy do pierwszego naczynia z mąką, mieszamy i dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę.
Następnie wylewamy masę do foremek.
Muffiny pieczemy w temp 180 stopni, przez ok. 25 minut.
Następnie wylewamy masę do foremek.
Muffiny pieczemy w temp 180 stopni, przez ok. 25 minut.
Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-Moreno.
czekoladowe maleństwa, pycha :-) mogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Byle szybko, bo znikają w zastraszającym tempie ;)
UsuńPrzepisowo popękane :) smakowicie wyglądają...
OdpowiedzUsuńMuffinki :) Oj jak dawno nie robiłam... muszę nadrobić :) Twoje wyszły przewyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak też smakowały ;)
UsuńPozdrawiam!