5/20/2013

SERNIK KRAKOWSKI

 


Kruszonka

3 szklanki mąki pszennej 
1 kostka margaryny 
jajko + 2 żółtka 
3/4 szklanki cukru pudru 
2 łyżki śmietany (lub tłustego mleka) 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto

1,2 kg sera (6 kostek po 200g)
 1 kostka margaryny 
6 jajek 
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
czubata łyżka cukru waniliowego 
1 i 3/4 szklanki cukru

* * *

Kruszonka
 Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.

Masa
Ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Stopniowo dodajemy roztopioną, letnią margarynę. Miksujemy.
Ubijamy białka i mieszamy delikatnie z uzyskaną masą.
Na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze wyklejamy spód z połowy ciasta.
Wylewamy masę serową.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w cienkie paski.
Na wierzchu układamy kratkę.
Pieczemy w temp. 175C przez ok. godzinę.

5 komentarzy:

  1. Może to śmieszne, ale choć bardzo lubię ten sernik, nigdy go nie robiłam, a jadłam zaledwie kilka razy w życiu. Trzeba będzie kiedyś go upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Ale wspaniały sernikoss, uwielbiam serniki w wierzchem i spodem :) YUMMY !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest dopiero porządny kawałek sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham wszystkie serniki i każdemu chciałabym dać szansę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, bardzo lubię serniczki, Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly