Kruszonka
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
jajko + 2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany (lub tłustego mleka)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto
1,2 kg sera (6 kostek po 200g)
1 kostka margaryny
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czubata łyżka cukru waniliowego
1 i 3/4 szklanki cukru
* * *
Kruszonka
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Masa
Ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Stopniowo dodajemy roztopioną, letnią margarynę. Miksujemy.
Ubijamy białka i mieszamy delikatnie z uzyskaną masą.
Na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze wyklejamy spód z połowy ciasta.
Wylewamy masę serową.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w cienkie paski.
Na wierzchu układamy kratkę.
Pieczemy w temp. 175C przez ok. godzinę.
Może to śmieszne, ale choć bardzo lubię ten sernik, nigdy go nie robiłam, a jadłam zaledwie kilka razy w życiu. Trzeba będzie kiedyś go upiec ;)
OdpowiedzUsuńWOW! Ale wspaniały sernikoss, uwielbiam serniki w wierzchem i spodem :) YUMMY !!!
OdpowiedzUsuńTo jest dopiero porządny kawałek sernika :)
OdpowiedzUsuńkocham wszystkie serniki i każdemu chciałabym dać szansę :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię serniczki, Twój wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń