5/12/2013

MUFFINY BANANOWO-CZEKOLADOWE





135g mąki
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
155g cukru
40g roztopionego masła
2 banany
2 łyżki tłustego mleka
30g mlecznej czekolady

* * *
 
Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
Dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę.
W drugim naczyniu ubijamy jajko z cukrem.
Dodajemy masło, rozgniecione banany i mleko.
Suche składniki łączymy z mokrymi - mieszamy.

Masę wykładamy do foremek i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.



Przepis na muffiny zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-Moreno.

4 komentarze:

  1. Misia! Ale pięknie Ci te muffinki wyszły :) Banan i czekolada to jedno z najpyszniejszych połączeń :) PYCHA!!!
    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę miłego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjmij moje wyróżnienie
    http://figasmakiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Klimatyczne zdjęcia :)
    Wiadomo, klasyka- banan, czekolada. Raj :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly