Ciasto drożdżowe
1 łyżeczka suchych drożdży
40g cukru
125 ml mleka
250g mąki
50g masła
Nadzienie
1 łyżka rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 jajko - do posmarowania bułeczek
1 łyżeczka suchych drożdży
40g cukru
125 ml mleka
250g mąki
50g masła
Nadzienie
1 łyżka rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 jajko - do posmarowania bułeczek
* * *
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na ok. 10 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy masło.
Mieszamy mleko z mąką i masłem - wyrabiamy ciasto.
Ponownie odstawiamy, tym razem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy przygotowanym nadzieniem.
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 3 cm kawałki.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Ja wstawiam tak przygotowane bułeczki na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C.
Następnie smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem i
pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut (aż ładnie się zarumienią).
Przepis zainspirowany bułeczkami z bloga Eweliny.
u mnie też w domu wczoraj się piekły takie bułeczki :)tylko, że cynamonowo-orzechowe :)
OdpowiedzUsuńSą urocze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe słodkie wypieki :)
OdpowiedzUsuń