8/23/2013

DOMOWY CUKIER WANILIOWY




    250g drobnego cukru
    2 laski wanilii 

    * * *

    Wanilię rozcinamy wzdłuż.
    Wydłubujemy ziarenka i dokładnie mieszamy z cukrem.
    Skórkę wanilii kroimy na kawałki i również dodajemy do cukru.
    Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
    Po kilku dniach domowy cukier waniliowy jest gotowy do użycia.

    7 komentarzy:

    1. uwielbiam taki cukier i tak właśnie przygotowuję

      OdpowiedzUsuń
    2. Nie ma to jak domowy, muszę w końcu zrobić taki cukier :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Też zrobię, nie chcę być dłużej oszukiwana przez producentów :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Zmobilizowałaś mnie do działania. Już od jakiegoś czasu zabierałam się do zrobienia własnego cukru i ekstraktu, ale zawsze coś mi stawało na przeszkodzie. Ale teraz koniec. Jutro kupię wanilię i działam! :))

      OdpowiedzUsuń

    Printfriendly