250g drobnego cukru
2 laski wanilii
2 laski wanilii
* * *
Wanilię rozcinamy wzdłuż.
Wydłubujemy ziarenka i dokładnie mieszamy z cukrem.
Skórkę wanilii kroimy na kawałki i również dodajemy do cukru.
Całość przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
uwielbiam taki cukier i tak właśnie przygotowuję
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie ma to jak domowy, muszę w końcu zrobić taki cukier :)
OdpowiedzUsuńTeż zrobię, nie chcę być dłużej oszukiwana przez producentów :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńZmobilizowałaś mnie do działania. Już od jakiegoś czasu zabierałam się do zrobienia własnego cukru i ekstraktu, ale zawsze coś mi stawało na przeszkodzie. Ale teraz koniec. Jutro kupię wanilię i działam! :))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam!