8/04/2013

CIASTO MARCHEWKOWE BILL'A GRANGER'A



    200g mąki tortowej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    200g startej marchewki
    250g brązowego cukru
    3 jajka
    250ml oleju
    100g drobno posiekanych orzechów włoskich
    skórka starta z 1 pomarańczy


      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.

      Przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
      Dodajemy startą marchewkę.
      Całość mieszamy.
      Jajka miksujemy z cukrem aż do uzyskania gładkiej jasnej masy.
       Jednocześnie miksując bardzo powoli(!) dodajemy olej.
      Jeśli dodamy go zbyt szybko, "wypłynie" na wierzch i po prostu nie wymiesza się z jajkami i cukrem.

      Do suchych składników dodajemy mokre.
      Całość dokładnie mieszamy.
      Dodajemy orzechy i skórkę pomarańczy.

      Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
      Ciasto jest gotowe po upływie ok. 80 minut.

      Przepis zaczerpnięty z książki "Bill's Basics" autorstwa Bill'a Granger'a.

      3 komentarze:

      1. Idealnie wygląda - pewnie idealnie smakuje :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Muszę je w końcu upiec, bo bardzo mi smakuje, ale sama nigdy go nie piekłam :)

        OdpowiedzUsuń

      Printfriendly