8/21/2013

CIASTO CZEKOLADOWE

    220g cukru
    180g gorzkiej czekolady
    4 jajka
    100g masła
    2 czubate łyżki mąki
    opakowanie cukru waniliowego

    cukier puder do posypania


       Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
      Gdy lekko wystygnie, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
      Następnie stopniowo dodajemy żółtka, powoli mieszając.
      Na koniec do masy dodajemy mąkę i cukier waniliowy.
      Całość dokładnie mieszamy.

      Białka ubijamy na sztywną pianę.
      Następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy.
      Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

      Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
      Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut.

      Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

        
      Przepis zaczerpnięty z książki "Mamma mia" autorstwa Cristiny Bottari.

      2 komentarze:

      1. Czyli składniki są takie same jak na murzynka tylko tutaj dodajemy czekolady : ) trzeba spróbować

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Składniki zbliżone, ale proporcje zupełnie inne: bez tak dużej ilości mąki, z mniejszą ilością masła, bez dodatku kakao i proszku do pieczenia ;) Ciasta podobne, ale w smaku dwie zupełnie różne bajki :)

          Usuń

      Printfriendly