400g marchwi
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 litr bulionu
100g topionego serka
łyżeczka kminku
łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 litr bulionu
100g topionego serka
łyżeczka kminku
łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
* * *
Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju oraz masło.
Wrzucamy marchew i cebulę. Dusimy powoli, aż warzywa będą miękkie.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Dodajemy ser i gotujemy do czasu, aż się rozpuści.
Zupę miksujemy.
Na 1 łyżce oleju podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku, curry i kminek.
Zdejmujemy przyprawy z ognia, kiedy zaczną intensywnie pachnieć.
Dodajemy je do zupy i delikatnie mieszamy.
pyszny krem, z tą nutką curry musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuńSUPER! Serek topiony- IDEALNY POMYSŁ!!! Zdrowe zupcia, trochę orientalna. Kocham taki aromat :)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego weekendu i proszę trzymać kciuki! Zaraz lecę napisać kolokwium...
W takim razie życzę powodzenia! Na pewno pójdzie Ci świetnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Marchew to bardzo wdzięczne warzywo jeśli chodzi o kremy :). Dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, szczególnie za ten piekny kolor! :)
OdpowiedzUsuń