4/19/2013

KREM MARCHEWKOWY



400g marchwi
1 cebula
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 litr bulionu
100g topionego serka
łyżeczka kminku
łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
 
* * *

Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju oraz masło.
Wrzucamy marchew i cebulę. Dusimy powoli, aż warzywa będą miękkie.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Dodajemy ser i gotujemy do czasu, aż się rozpuści.
Zupę miksujemy.

Na 1 łyżce oleju podsmażamy drobno posiekany ząbek czosnku, curry i kminek.
Zdejmujemy przyprawy z ognia, kiedy zaczną intensywnie pachnieć.
Dodajemy je do zupy i delikatnie mieszamy.


5 komentarzy:

  1. pyszny krem, z tą nutką curry musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER! Serek topiony- IDEALNY POMYSŁ!!! Zdrowe zupcia, trochę orientalna. Kocham taki aromat :)

    Życzę udanego weekendu i proszę trzymać kciuki! Zaraz lecę napisać kolokwium...

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie życzę powodzenia! Na pewno pójdzie Ci świetnie ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marchew to bardzo wdzięczne warzywo jeśli chodzi o kremy :). Dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, szczególnie za ten piekny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly