Kruszonka
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Ciasto
5 białek
1 szklanka cukru
3 duże jogurty greckie
2 serki homogenizowane waniliowe
2 budynie śmietankowe (bez gotowania)
* * *
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i zagniatamy.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto
Białka ubijamy z cukrem (dodajemy go stopniowo, po jednej łyżce).
Do ubitych białek dodajemy jogurty i serki waniliowe.
Do masy wsypujemy budynie.
Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Na blachę wykładamy nieschłodzoną część ciasta.
Następnie wylewamy masę i ścieramy na wierzch schłodzone ciasto.
Pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 180°C.
chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ! Lubię jogurt grecki ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jogurty greckie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis!
b. ciekawy przepis i b. apetycznie się prezentuje ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńMialam chyba lekki derp face jak przeczytałam ten 'sernik bez sera' ale na szczęście wszystko się wyjaśniło :D A brzmi i wygląda bardzo dobrze, i skoro się udaje, to trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tego sławnego sernika bez sera:) Twoje zdjęcia tak kuszą...
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł! :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńO kurcze, chętnie zjadłabym kawałek takiego sernika z kruszonką!:) Szczerze powiem, że dawno takiego nie jadłam... zazwyczaj jednak robię z polewą.. W zasadzie nie wiem czemu, przecież kruszonka to najlepsza część każdego ciasta :)
OdpowiedzUsuńKocham serniki, więc w takiej wersji też pewnie by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMowiac szczerze to wiekszosc moich sernikow jest wlasnie na twarozkach i jogurtach. W Szwecji nie ma takiego sera jak my mamy w Polsce. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńOooo, lubię takie serniki z jogurtów. Muszę go zrobić. Polecam ten z mojej strony z truskawkami.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
mmm o takim jeszcze nie słyszałam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. Jako że u mnie twaróg jest bardzo cięzki do zdobycia a ja jestem miłośniczką serników chętnie spróbuje ten przepis. Pozdrawiam serdecznie !!
OdpowiedzUsuń