11/15/2012

CHLEB BANANOWO-ORZECHOWY



150g masła
150g cukru
3 jajka
4 banany
pełna łyżeczka ekstraktu waniliowego
330g mąki pszennej
9g suszonych drożdży
75g orzechów włoskich

* * *

Pokrojone w kawałki masło miksujemy z cukrem, do uzyskania lekkiej, jednolitej masy.
Roztrzepane jajka bardzo powoli wlewamy do masy powstałej z masła i cukru,
cały czas ubijając ją na średnich obrotach.
Banany rozgniatamy widelcem i wraz z ekstraktem waniliowym dodajemy do ubitej masy.
Mieszamy, ale tym razem za pomocą trzepaczki do jajek.

Orzechy grubo siekamy i wsypujemy do innego naczynia.
Dodajemy mąkę i drożdże.
Dokładnie mieszamy.

Sypkie składniki dodajemy do masy z bananami.
Mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem.

Pieczemy 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 165 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia na 15 minut
i dopiero wtedy wyjmujemy chlebek z formy.
Możemy go kroić w niezbyt grube plastry i jeść bez żadnych dodatków lub z masłem i dżemem.





Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery." autorstwa Marianne Magnier-Moreno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly